Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa akkoord met overname Canal+ door UPC

Chellomedia Programming B.V., een onderdeel van UPC, mag de (film- en sport)content voor betaaltelevisie van Canal+ N.V., inclusief de Canal+ klanten via kabel, overnemen. Dit constateert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na diepgaand onderzoek. UPC biedt televisie-, breedband internet- en telefoniediensten aan, voornamelijk via haar kabelnetwerk. Canal+ is de grootste aanbieder van betaaltelevisie in Nederland.

De NMa verwacht niet dat door deze overname de mededinging op de markt voor betaaltelevisie en de markt voor inkooprechten van topsegment films wordt belemmerd. Zo zijn de huidige betaaltelevisie-activiteiten van UPC beperkt. Daarnaast treden op de markt voor betaaltelevisie nieuwe spelers toe en beschikken de grote filmstudio's ten aanzien van de inkopers van filmrechten over een sterke positie. Voorts kan UPC worden verplicht andere partijen toegang te verlenen tot haar kabelnetwerk op basis van regelgeving van telecomtoezichthouder OPTA. OPTA heeft aangekondigd dat zij ook in de toekomst deze verplichtingen wil opleggen. Ook blijkt dat concurrerende infrastructuuraanbieders steeds meer investeren in alternatieve netwerken zoals xDSL, satelliet en ether. Tenslotte is gebleken dat de content van Canal+ niet van wezenlijk belang is voor andere televisieaanbieders om een voldoende interessant pakket te kunnen aanbieden.

In februari van dit jaar besloot de NMa dat voor het tot stand brengen van deze concentratie een vergunning is vereist. De overname kon er mogelijk toe leiden dat UPC andere (nieuwe) aanbieders van betaaltelevisie zou belemmeren activiteiten te ontplooien op deze markt, dan wel dat UPC de programma's van Canal+ mogelijk niet aan concurrerende infrastructuuraanbieders ter beschikking zou stellen. De NMa heeft in het vervolgonderzoek de overname onderzocht op de gevolgen voor de concurrentie.