Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: groen licht voor lidmaatschapsregelingen VNI

De eisen die de Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven (VNI, thans UNETO-VNI) stelt aan ondernemers die lid willen worden, zijn niet in strijd met de Mededingingswet, aldus de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in een vandaag genomen besluit.

De NMa stelde in september 2000 vast dat de lidmaatschapsprocedure van de Vereniging van Nederlandse Installatiebedrijven (VNI) en twee van haar bedrijfsgroepen (Bedrijfsgroep Zonne-energie en Bedrijfsgroep S-installateurs) mededingingsbeperkend was, omdat van deze lidmaatschapsregelingen een uitsluitingseffect uit zou gaan. Het door VNI ingediende verzoek tot ontheffing van het kartelverbod voor deze regelingen werd daarom door de NMa afgewezen. In de bezwaarprocedure die daarop volgde, handhaafde de NMa haar eerdere besluit. VNI ging daarop in beroep. De rechtbank Rotterdam stelde in maart 2004 VNI in het gelijk. De rechtbank oordeelde dat onvoldoende bewezen was dat de lidmaatschapsregelingen van VNI de mededinging beperken. Op basis van de uitspraak van de rechtbank heeft de NMa vandaag een nieuw besluit genomen. Hierin oordeelt de NMa dat de lidmaatschapsregelingen niet in strijd zijn met de Mededingingswet, omdat er geen concrete aanwijzingen zijn voor mededingingsbeperkende effecten.

 

 


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak