Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: spoedmaatregel tegen machtsmisbruik cursusinstituut

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een spoedmaatregel (voorlopige last onder dwangsom) uitgevaardigd tegen Waldeck B.V. Waldeck is de moedermaatschappij van de Leidse Onderwijsinstellingen (LOI) en Studieplan, aanbieders van schriftelijke cursussen voor particulieren. Waldeck heeft een machtspositie op de markt voor schriftelijk onderwijs en maakt volgens de NMa misbruik van haar machtspositie. Waldeck probeert volgens de NMa stelselmatig concurrent Nationale Handels Academie (NHA) van de markt te verdrijven door via Studieplan gelijksoortige cursussen aan te bieden tegen verliesgevende tarieven. Deze spoedmaatregel is erop gericht dat Waldeck de stelselmatige prijsonderbieding beëindigt.

Dergelijk gedrag van een dominante onderneming vormt een ernstige overtreding van de Mededingingswet. Bedrijven met een economische machtspositie mogen wel concurreren op basis van prijs, kwaliteit en servcie, maar mogen hun positie niet misbruiken om de concurrentie te frustreren. Hoewel consumenten op korte termijn lijken te profiteren van de lage tarieven, acht de NMa het op basis van verzameld bewijsmateriaal aannemelijk dat Waldeck de tarieven van de Studieplan-cursussen zal verhogen zodra de enige echte prijsconcurrent NHA van de markt is verdwenen. Studieplan verhoogt nu al regelmatig de prijs van cursussen die niet of niet langer door de concurrent NHA worden aangeboden.

De voorlopige last onder dwangsom verbiedt Waldeck nog langer de Studieplancursussen aan te bieden tegen verliesgevende tarieven op straffe van een dwangsom van EUR 5.000 per dag met een maximum van EUR 500.000. Studieplan moet ook stoppen met het geven van een laagste-prijsgarantie. Dit houdt in dat in het geval van een prijsverschil met een vergelijkbare cursus van een concurrent de afnemer van de cursus het prijsverschil maal twee krijgt vergoed.

De NMa is in augustus 2002 een onderzoek gestart naar Waldeck na een klacht van NHA over het prijsbeleid van de Studieplancursussen. In de loop van het onderzoek heeft de NMa besloten om het instrument van last onder dwangsom in te zetten vanwege het spoedeisende karakter van de zaak.

Zie ook:
Besluit tot het opleggen van een last onder dwangsom