Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: Boete EDON wegens overtreden voorschriften fusie Essent

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vandaag een boete van EUR 22.500 opgelegd aan EDON Groep B.V., een onderdeel van Essent. De boete is opgelegd wegens het overtreden van voorschriften die waren verbonden aan de vergunning voor het tot stand brengen van de fusie tussen PNEM/MEGA Groep N.V. en N.V. EDON Groep tot Essent in 1999.

Een van de voorwaarden om te mogen fuseren was dat EDON haar belang in een onderneming moest verkopen aan een door de NMa goedgekeurde koper. EDON had haar belang in die onderneming echter verkocht voordat de NMa had kunnen vaststellen en meedelen dat de koper aan de in de voorschriften gestelde eisen voldeed.

Dit is de eerste keer dat de NMa een sanctie oplegt voor het niet correct naleven van remedies (door de NMa opgelegde voorwaarden) bij een concentratie. De boete van EUR 22.500 is de maximale boete die de NMa kan opleggen als een onderneming de voorschriften die zijn verbonden aan een concentratievergunning niet naleeft.

Richtsnoeren Remedies

De NMa publiceert vandaag haar Richtsnoeren Remedies. Deze richtsnoeren gaan over de inhoud, indiening en tenuitvoerlegging van beperkingen en voorwaarden bij concentraties (fusies, overnames en bepaalde joint ventures). De richtsnoeren zijn te vinden op de website van de NMa (www.nma-org.nl).

Wanneer als gevolg van de totstandkoming van een concentratie mededingingsbezwaren ontstaan, kunnen partijen voorstellen doen om deze bezwaren op te heffen. De door de partijen aangeboden verbintenissen (remedies) kan de NMa als beperkingen en voorschriften aan haar goedkeuringsbesluit verbinden. De richtsnoeren van de NMa sluiten aan bij het beleid van de Europese Commissie op dit gebied.

In september van dit jaar publiceerde de NMa een consultatiedocument met een voorstel voor de richtsnoeren. Verschillende reacties zijn ontvangen, hetgeen ten opzichte van het voorstel heeft geresulteerd in een aantal tekstuele wijzigingen in de definitieve richtsnoeren die vandaag zijn gepubliceerd.

De NMa controleert de aangeboden remedies op uitvoerbaarheid en effectiviteit doorgaans door een markttest bij marktpartijen. Nadat de NMa voorgestelde remedies heeft goedgekeurd, zal de NMa erop blijven toezien dat de remedies worden nageleefd en zo nodig handhavend optreden.

Procedure melding concentraties bij de NMa: Fusies, overnames en bepaalde joint ventures dienen te worden gemeld bij de NMa indien de gezamenlijke totale, wereldwijd behaalde omzet van de betrokken ondernemingen meer is dan EUR 113.450.000, waarvan door ten minste twee van de betrokken ondernemingen ieder ten minste EUR 30 miljoen in Nederland is behaald.

Eerste fase: Na melding beoordeelt de NMa binnen vier weken of als gevolg van de concentratie een economische machtspositie kan ontstaan of worden versterkt. Indien de NMa tot dat oordeel komt is een vergunning vereist.

Tweede fase: Als de ondernemingen een vergunning aanvragen doet de NMa in dertien weken diepgaand onderzoek om te beoordelen of de concentratie daadwerkelijk leidt tot het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Als dat het geval is wordt geen vergunning verleend en kan de fusie, overname of joint venture geen doorgang vinden.

De termijnen van vier en dertien weken worden opgeschort als de ondernemingen meer informatie aan de NMa moeten verschaffen.

Ondernemingen kunnen een vergunningeis in de eerste fase of de weigering van een vergunning in de tweede fase voorkomen door remedies aan te bieden die de mededingingsbezwaren van de NMa opheffen.