Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa gaat fusie Liberty - Casema nader onderzoeken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft besloten dat voor de voorgenomen overname van Casema Holding B.V. door het Amerikaanse kabel- en mediaconcern Liberty Media Corporation een diepgaand onderzoek nodig is. Liberty Media heeft nu zeggenschap over UPC met ongeveer 40% van het aantal kabelaansluitingen in Nederland. Door de overname van Casema zou Liberty Media ongeveer 60% van de kabelaansluitingen in handen krijgen. De grootste concurrent, Essent Kabelcom, beschikt over ongeveer 25% van het aantal kabelaansluitingen. Daarnaast is Liberty ook actief als aanbieder van TV-programma's en programmapakketten en beschikt over technologie voor de decoder die nodig is voor de ontvangst van digitale TV.

Het onderzoek moet onder meer helderheid geven over de gevolgen die de overname van Casema kan hebben voor het aanbod van zenders voor de consument en de aanbieders van TV-programma's. De NMa is bij haar onderzoek in de meldingsfase tot de conclusie gekomen dat de overname kan leiden tot een economische machtspositie die de concurrentie op de Nederlandse markt ernstig kan belemmeren. Daarom is voor de concentratie een vergunning vereist. Op een vergunningsaanvraag dient de NMa binnen 13 weken een beslissing te nemen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan.

In iedere regio binnen Nederland is slechts één kabelbedrijf actief. Hierdoor kan de consument niet kiezen tussen verschillende kabelexploitanten. De NMa concludeert voorlopig dat Liberty met 60% van de kabelaansluitingen een te grote invloed kan gaan uitoefenen op het aanbod van zenders in Nederland. Dit zou kunnen leiden tot een beperkter of duurder aanbod van zenders voor de consument en een beperkter bereik voor bepaalde zenders. Voor programma-aanbieders is een groot bereik van groot belang, met het oog op de advertentie-inkomsten die nodig zijn voor het financieren van programma's. De zorgen van de NMa worden versterkt door de overige activiteiten van Liberty die niet alleen een kabelnetwerk exploiteert, maar tevens actief is als aanbieder van TV-programma's, programmapakketten en beschikt over de technologie voor de ontvangst van digitale TV.