Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa sluit onderzoek naar Endemol

De NMa heeft tijdens haar oriënterende onderzoek naar de positie en gedragingen van Endemol geen bewijsmateriaal gevonden waaruit blijkt dat de televisieproducent inbreuk heeft gemaakt op de Mededingingswet. Daarom heeft de NMa dit onderzoek afgesloten.

Aanleiding voor het onderzoek vormde een uitzending van actualiteitenprogramma Reporter. Hierin werd gesproken over hoge kortingen die Endemol als 'grootverbruiker' krijgt voor de afname van facilitaire diensten en die zij niet zou doorgeven aan haar afnemers, de televisiestations. Daarnaast werd Endemol in het programma beticht van koppelverkoop. Als televisieproducent zou Endemol alleen bepaalde programma's aan televisiezenders willen leveren in combinatie met andere programma's. Reporter leidde uit deze informatie af dat Endemol hiermee mogelijk misbruik zou maken van haar economische machtspositie.

Het programma was voor de NMa aanleiding om te onderzoeken of Endemol inderdaad de Mededingingswet overtrad. Uit het materiaal dat de NMa heeft verzameld en de gesprekken die met diverse betrokkenen zijn gevoerd zijn hiervoor geen aanwijzingen gevonden.