Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa handhaaft eerder verbod op maximumkortingen in kledingbranche

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in een besluit op bezwaar wederom vastgesteld, dat het systeem van maximumkortingen dat de Vereniging Modint Ondernemersorganisatie voor mode en interieur (voorheen de Nederlandse Kleding Conventie) hanteert in strijd is met de Mededingingswet. Het betreft drie typen kortingen: betalingskortingen, decredere vergoeding en omzetstimuleringspremie. Het systeem houdt in dat wanneer de zogenaamde NTKC-voorwaarden van toepassing worden verklaard op de verkoop van kleding aan inkooporganisaties en detaillisten de Modint-leden (kledingleveranciers) geen hogere korting kunnen geven dan de maximale korting. De NMa acht dit systeem in strijd met de Mededingingswet, omdat iedere leverancier zelf moet kunnen bepalen welke korting hij geeft. Door de hoogte van deze kortingen collectief af te spreken is er sprake van een prijsafspraak. Dat is volgens de Mededingingswet verboden.

Modint vindt dat collectieve afspraken over betalingskortingen ook in Nederland moeten gelden, aangezien ze ook in de Duitse kledingbranche zijn toegestaan. Volgens de NMa staat de Nederlandse Mededingingswet afspraken over betalingskortingen, zoals Modint deze hanteert, niet toe. De Mededingingswet geldt uiteraard ook voor Duitse leveranciers die op de Nederlandse markt opereren.