Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: Verkoop deel AGA Gas aan Air Products toegestaan

De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft na uitgebreid onderzoek een vergunning verleend voor de verkoop van een deel van de Nederlandse activiteiten van AGA Gas B.V. aan Air Products Holdings B.V. In haar besluit concludeert de NMa dat door deze transactie geen collectieve machtspositie ontstaat of wordt versterkt tussen de combinatie Air Products/AGA en Hoek Loos op de markt voor industriƫle gassen zoals zuurstof en argon.

De reden voor de verkoop van een deel van de activiteiten van AGA Gas B.V., onderdeel van het Zweedse AGA AB, ligt in de voorwaarden die de Europese Commissie heeft gesteld aan de overname van AGA AB door Linde AG, een groot Duits concern dat onder meer industriƫle gassen aanbiedt. Een van deze voorwaarden was dat het Nederlandse AGA Gas B.V. het grootste deel van haar cilinderactiviteiten en een deel van de bulkgasactiviteiten moest verkopen aan een andere partij dan Linde AG. De activiteiten van AGA Gas B.V. die wel zijn overgegaan naar Linde AG zijn inmiddels samengevoegd met Hoek Loos, de Nederlandse dochteronderneming van Linde AG.

De NMa is van oordeel dat de marktstructuur voor zowel cilindergassen (gas opgeslagen in gasflessen) als bulkgassen (gas opgeslagen in tanks) veel kenmerken heeft die een collectieve machtspositie in de hand kunnen werken, zoals een hoge concentratiegraad, gelijke marktaandelen en homogene producten. Tijdens het onderzoek bleek echter dat de transparantie op de markt beperkt is doordat grote variatie bestaat in de prijzen die afnemers betalen en dat partijen onvoldoende in staat zijn het concurrentiegedrag van elkaar te volgen. Bovendien bleek de concurrentie op deze markt veel groter en concurreren de kleinere spelers op de markt met de twee grote spelers. Voor bulkgassen geldt bovendien dat de grotere afnemers zorgen voor aanzienlijke concurrentiedruk.

Hoek Loos en Air Products/AGA krijgen door de overname beide een vergelijkbaar marktaandeel van circa 30-40 procent op de markt voor cilindergassen en ongeveer 20-30 procent op de markt voor bulkgassen.