Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: Rotterdamse taxicentrales overtraden kartelverbod

De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft vastgesteld dat diverse Rotterdamse taxicentrales in 2000 het kartelverbod hebben overtreden. Tijdens de procedure bij de NMa hebben de bedrijven een einde gemaakt aan de verboden afspraken over ritprijzen. De NMa ziet geen aanleiding om nog een sanctie op te leggen.

Het besluit bevestigt de vermoedens die de NMa eerder in een rapport neerlegde. Na het rapport hebben de taxicentrales hun visie gegeven. De NMa stelt nu vast dat zij prijsafspraken hebben gemaakt die verboden zijn op grond van de Mededingingswet. De afspraken beperkten de prijsconcurrentie tussen taxiondernemers en de mogelijkheid van klanten om te kiezen voor de taxi met de gewenste prijs-kwaliteitsverhouding.

De NMa ziet af van het opleggen van een last onder dwangsom of boete, gelet op de zeer specifieke omstandigheden van de kwestie. Een last onder dwangsom is niet nodig omdat de taxibedrijven de overtreding inmiddels hebben beƫindigd. De NMa ziet in dit specifieke geval evenmin reden voor een boete. Een relevante omstandigheid is onder meer dat de overheidsbemoeienis met de taxitarieven in 2000 verviel zonder dat voorzien was in een overgangsregeling of tijdige voorlichting. Ook hebben de taxicentrales zich vanaf het begin bereid verklaard de wettelijke voorschriften na te leven.