Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa maakt rapport op tegen groothandel diergeneesmiddelen

Na een onderzoek heeft de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) redelijke vermoedens dat de Coöperatieve Nederlandse Veterinair-Farmaceutische Groothandel U.A. (kortweg AUV) de Mededingingswet heeft overtreden. De AUV heeft tot eind 1998 dierenartsen van levering uitgesloten wanneer deze de marktpositie van nabij gevestigde dierenartspraktijken aantastten en heeft deze uitsluitingen tot dusverre gehandhaafd. Daarnaast bestaat er een afspraak tussen AUV en Aesculaap, eveneens een groothandel van diergeneesmiddelen, die met zich brengt dat Aesculaap de leveringsuitsluiting van AUV overneemt. Dierenartsen krijgen derhalve door beide groothandels niet meer geleverd, wanneer zij concurrerende diensten en diergeneesmiddelen aanbieden aan dierhouders (vooral veehouders) uit het klantenbestand van een andere dierenarts.

AUV is een coöperatieve vereniging waarbij 90% van de zelfstandig praktiserende dierenartsen in Nederland is aangesloten voor de inkoop van diergeneesmiddelen. De activiteiten van AUV omvatten productie, groothandel, alleenverkoop en export van diergeneesmiddelen en veterinaire instrumenten. Het assortiment van AUV omvat meer dan 90% van alle in Nederland uitgebrachte veterinair-farmaceutische producten. Slechts één andere groothandel in Nederland, Aesculaap, voert een volledig assortiment diergeneesmiddelen. Dit is ook de enige groothandel die AUV-producten verkoopt. AUV is sinds 1996 eigenaar van de Aesculaap Groep B.V. met uitzondering van de groothandelsactiviteit. Bij de overname is afgesproken dat Aesculaap het assortiment van AUV mocht voeren op voorwaarde dat Aesculaap de leveringsweigeringslijst van AUV zou hanteren.

 

Zelfstandig praktiserende dierenartsen in Nederland (in 1999 waren dat er ten minste 1800) treden op als eindgebruiker van praktijkbenodigdheden en als detaillist voor diergeneesmiddelen. Het overgrote deel van deze geneesmiddelen mag uitsluitend door de dierenarts worden toegediend of afgeleverd.

Het door de NMa verrichte onderzoek doet sterk vermoeden dat de leveringsweigeringen stelselmatig zijn toegepast ter handhaving van mededingingsbeperkende afspraken. Door een beleid van leveringsweigeringen te voeren worden namelijk verkoopprijzen bepaald en klanten en markten verdeeld. Dierenartsen en dierhouders worden zo in hun keuzemogelijkheden beperkt. Sprake lijkt te zijn van een collectieve boycot van AUV en Aesculaap die erop gericht is om ongewenst concurrerend handelen van een aantal dierenartsen tegen te gaan.

De voorlopige onderzoeksbevindingen zijn vastgelegd in een rapport. De betrokken partijen worden nu in de gelegenheid gesteld hierop te reageren. Uiteindelijk zal worden vastgesteld of de Mededingingswet is overtreden en of een boete of een maatregel moet worden opgelegd.

 

Meer in deze zaak