Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa gaat akkoord met joint venture tussen Interpolis en Cobac

N.V. Interpolis en Cobac Nederland N.V. hebben een joint venture opgericht : N.V. Interpolis Kredietverzekeringen. Deze joint venture zal kredietverzekeringen aanbieden op de Nederlandse markt.

Voor deze joint venture hebben N.V. Interpolis en Cobac Nederland N.V. bij de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) een ontheffing aangevraagd van het verbod van artikel 6 van de Mededingingswet. Dit artikel houdt een verbod in voor het maken van afspraken tussen ondernemingen die de concurrentie (kunnen) beperken. Op 19 oktober jl. is de NMa akkoord gegaan met de oprichting van deze joint venture.

De joint venture is toegetreden tot de kredietverzekeringsmarkt. Dit is een specifieke markt, mede gelet op de economische barrières die er zijn om als nieuwe speler tot deze markt toe te treden. Mede vanwege deze barrières zou N.V. Interpolis niet op eigen kracht tot die markt (kunnen) toetreden. Bovendien treedt er door de joint venture een serieuze marktpartij toe tot deze markt waarop één partij, te weten de Nederlandse Credietverzekeringsmaatschappij (NCM), een zeer sterke positie inneemt.

Op basis van bovenstaande overwegingen is de NMa tot het oordeel gekomen dat de joint venture de concurrentie op de kredietverzekeringsmarkt in Nederland niet zal beperken; integendeel, de concurrentie op deze markt lijkt juist te worden bevorderd. Een ontheffing van het verbod om afspraken te maken die de concurrentie (kunnen) beperken, is dus niet nodig.