Kruimelpad

Overname Brocacef Drogisten door Internatio-Müller gaat niet door na bezwaren NMa

De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft heden bericht ontvangen van Internatio- Müller N.V. en Brocacef Holding N.V. dat zij hun vergunningaanvraag intrekken. Dit betekent dat de overname van Brocacef Drogisten door Internatio-Müller niet doorgaat en de NMa haar onderzoek in deze zaak stop zet. Eerder deze week had de NMa haar voorlopige visie op deze zaak aan de partijen kenbaar gemaakt, waarin zij concludeerde dat door de voorgenomen concentratie op de markt voor de groothandel voor drogisterij-artikelen een economische machtspositie zou ontstaan die de daadwerkelijke mededinging op deze markt significant zou belemmeren.

Internatio-Müller exploiteert samen met de Coöperatieve Drogisten-Associatie de groothandelsorganisatie Dynadro en de retailorganisatie Dynaretail. Dynadro is actief op het gebied van groothandel in drogisterij-artikelen. Dynaretail ondersteunt zelfstandige drogisten via de DA-formules. Brocacef Drogisten is ook actief op het gebied van de groothandel in drogisterij-artikelen en exploiteert de winkelformule Uw Eigen Drogist.

Van zelfstandige drogisten ontving de NMa klachten dat hun keuzemogelijkheden voor de inkoop van drogisterij-artikelen door de concentratie sterk zouden worden beperkt. In de vergunningfase is dit nader onderzocht. Naast Dynadro/Dynaretail en Brocacef zijn er andere groothandelaren voor drogisterij-artikelen. Het marktaandeel van de partijen op deze markt zou echter na de overname zo groot worden, terwijl dat van de concurrenten gering is, dat er na de concentratie voor de zelfstandige drogisten onvoldoende uitwijkmogelijkheden voor hun inkoop zouden overblijven.