Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa stelt voorwaarden aan inkoop bij fusie Vendex Food en De Boer Unigro

De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) is akkoord met de fusie tussen Vendex Food Groep B.V. en De Boer Unigro N.V. nadat De Boer Unigro heeft toegezegd haar lidmaatschap van de inkoopcombinatie Superunie te zullen beëindigen. Als hieraan wordt voldaan is er volgens de NMa geen reden om aan te nemen dat er als gevolg van de concentratie een economische machtspositie onstaat dan wel wordt versterkt op de Nederlandse inkoopmarkt voor dagelijkse consumptiegoederen. Op de detailhandelsmarkt ontstaat ook geen economische machtspositie.

Vendex Food Groep B.V. is actief in de levensmiddelengroothandel en -detailhandel in Nederland en België en exploiteert verschillende formules zoals o.a. Edah, Konmar en Basismarkt. Daarnaast is Vendex Food de belangrijkste deelnemer in de Nederlandse inkoopcombinatie Radar Food B.V. De Boer Unigro N.V. is actief in de levensmiddelen-

distributie in Nederland, Spanje en België en exploiteert de formules Super De Boer, Spar en Mitra Slijterijen en vervult de groothandelsfunctie voor andere formules als Cirkel en A-markt. De Boer Unigro is lid van de Coöperatieve Inkoopvereniging Superunie B.A.

In het kader van de beoordeling van deze fusie is gekeken naar de detailhandels-, de groothandels- en de inkoopmarkt voor dagelijkse consumptiegoederen. Door het samengaan van Vendex Food en De Boer Unigro ontstaat een belangrijke partij op de detailhandelsmarkt voor dagelijkse consumptiegoederen. Aangezien er in deze markt nog andere krachtige spelers actief zijn, ontstaat er door de fusie geen machtspositie. Op de groothandelsmarkt is eveneens geen sprake van een machtspositie. Indien het inkoopvolume van de nieuw te vormen onderneming zou worden ondergebracht bij Superunie zou hier wel een zeer machtige inkoper ontstaan. Om dit te voorkomen is afgesproken, dat De Boer Unigro kort na de totstandkoming van de concentratie haar lidmaatschap van Superunie zal beëindigen.

De concentratie valt niet onder Europees toezicht hoewel de omzetdrempel van vijf miljard ecu wel wordt gehaald. Omdat meer dan tweederde van de totale omzet in Nederland wordt behaald, valt de concentratie onder het toezicht van de NMa.