Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa akkoord met overname door The Greenery van Van Dijk Groep en delen Perkins Groep

Heden heeft de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) de overname goedgekeurd door The Greenery van de Van Dijk Groep en een zevental vennootschappen die onderdeel vormen van de Perkins Groep. De overgenomen bedrijven zijn groothandelsbedrijven in met name groenten en fruit.

De markt waarop The Greenery actief is, is met name Nederland en de verschillende West-Europese landen. De afzet van groenten en fruit op deze markten gebeurt op verschillende manieren, ook buiten de veiling om. Er zijn daarom, ook na de overnames, voor de afnemers voldoende alternatieve bevoorradingskanalen aanwezig. De positie van The Greenery is met name sterk in het zomerseizoen op het gebied van het Hollands kasproduct. De overgenomen bedrijven Van Dijk en Perkins zijn vooral gericht op aanvoer van producten die aanvullend zijn op de activiteiten van The Greenery. Dit gegeven, gevoegd bij het feit dat veilingen en handelaren met elkaar in concurrentie staan bij de aanvoer van groenten en fruit en de overgenomen groothandelsbedrijven slechts een beperkt deel van de tussenhandel vertegenwoordigen, rechtvaardigt de conclusie dat de overnames het marktaandeel van The Greenery slechts marginaal vergroten.

Van de afnemers van groenten en fruit in de detailhandel heeft de NMa tijdens haar onderzoek geen kritische geluiden gehoord. Vertegenwoordigers van de groothandel hebben op vragen van de NMa wel de vrees geuit, dat zij in vergelijking met de overgenomen bedrijven geen gelijke toegang zullen krijgen tot het veilingaanbod.

De directeur-generaal van de NMa heeft besloten akkoord te gaan met de overnames. Wel wijst hij er in zijn beschikking op, dat een eventuele bevoordeling van de overgenomen bedrijven door The Greenery ten nadele van andere afnemers een verboden misbruik van een economische machtspositie zou kunnen inhouden, hetgeen in de Mededingingswet verboden is. Hiertegen kan de NMa indien nodig optreden.