Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Buitenfood mag Ad van Geloven niet zonder vergunning overnemen (concentratiebesluit)

De Raad deelt mede dat voor het tot stand brengen van de concentratie tussen Buitenfood en Ad van Geloven een vergunning is vereist.

NPM Capital N.V. (hierna: NPM Capital), een 100% deelneming van SHV Holdings N.V. (hierna: SHV) en Lion Capital LLP (hierna: Lion Capital), onderdeel van Lion Capital Group, zijn voornemens gezamenlijke zeggenschap te verkrijgen, in de zin van artikel 27, tweede lid, van de Mededingingswet, over de ondernemingen Buitenfood B.V. (hierna: Buitenfood) en Ad van Geloven Holding B.V. (hierna: Ad van Geloven).

Door de fusie tussen snackproducenten Buitenfood (Van Dobben en Kwekkeboom) en Ad van Geloven (Mora) wordt mogelijk concurrentie belemmerd voor diepvriessnacks. Buitenfood en Ad van Geloven krijgen door de fusie een groot marktaandeel en daardoor sterke inkooppositie bij de verkoop van diepvriessnacks aan afnemers, zoals de detail- en groothandel, hotels en restaurants en de consument. Daarnaast verdwijnt voor beide producenten de belangrijkste concurrent. Dit beperkt de keuzemogelijkheden voor afnemers van diepvriessnacks. Verder kan het gebrek aan concurrentie leiden tot hogere prijzen of mindere kwaliteit. Hiervan is uiteindelijk de consument de dupe. In het nadere onderzoek zal de NMa onder meer nagaan in hoeverre de afnemers, zoals supermarkten en groothandels in staat zijn tegenwicht te bieden als de nieuw te vormen onderneming de prijzen voor diepvriessnacks blijvend en winstgevend zou verhogen.

 

Documenten

 

Bijlagen

Zie ook

Meer in deze zaak