Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete kartelafspraak Haagse glazenwassers

Bij besluit van 22 december 2010 heeft de Raad vastgesteld dat de in het rapport omschreven gedragingen rond de oplevering van de nieuwbouwwijk De Hoornse Zoom begin 2006 een overtreding vormt van artikel 6, eerste lid, van de Mw. De Raad stelt vast dat (van de 23 in het rapport vermelde glazenwassers) tien glazenwassers in ieder geval in de periode van 10 februari 2006 tot en met 3 april 2006 betrokken waren bij een afspraak om een deel van de nieuwbouwwijk De Hoornse Zoom in de gemeente Delft gezamenlijk te bemachtigen en onderling te verdelen.

Door deze afspraak konden de glazenwassers een nieuw klantenbestand verwerven en daarmee de werkvoorraad voor zichzelf en hun pachters in de toekomst verzekeren. De Raad rekent deze overtredingen toe aan respectievelijk tien glazenwassersbedrijven. Wegens voormelde overtreding legt de Raad boetes op van in totaal EUR 9.001 aan de tien glazenwassersbedrijven. 

Ten aanzien van de bredere gedraging voor de andere afspraken in de periode 2003–2006 en in een groot gebied binnen de Randstad (Den Haag-Rotterdam-Hoofddorp-Utrecht) beschreven in het rapport heeft de Raad geen overtreding van artikel 6, eerste lid, van de Mw vastgesteld. De NMa is na bestudering van de feiten tot de conclusie gekomen dat deze overige afspraken niet zijn bewezen en legt in het besluit alleen boetes op in verband met de afspraak over De Hoornse Zoom. De Raad legt geen boete op aan dertien glazenwassersbedrijven.

 

 

Bijlagen

Boetebesluit kartelafspraak Haagse glazenwassers (PDF - 298.41 KB)
 

Meer in deze zaak