Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar boete Wegener en vijf leidinggevenden

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de bezwaren van Wegener en vijf beboete leidinggevers ongegrond verklaard. Dit betekent dat de boetes blijven gehandhaafd. In 2010 had de NMa aan hen een sanctie opgelegd van in totaal ruim EUR 20 miljoen omdat Wegener een voorschrift van de NMa niet heeft nageleefd. Het voorschrift was opgelegd bij de overname door Wegener van VNU Dagbladen in 2000.

Anders dan de Bezwaar Adviescommissie (BAC), een adviesorgaan met onafhankelijke leden, is de NMa van mening dat het voorschrift duidelijk is. Wegener heeft steeds geweten wat er van haar wordt verwacht. Daarom kan er volgens de NMa ook geen misverstand bestaan dat de onderlinge onafhankelijkheid van de PZC en de BN/De Stem in Zeeuws-Vlaanderen gegarandeerd moest worden. De NMa is van oordeel dat het Wegener niet is toegestaan om de (regio)redacties van deze twee concurrerende dagbladen samen te voegen en een gezamenlijk commercieel beleid te laten voeren.

 

Bijlagen

Besluit op bezwaar boete Wegener en vijf leidinggevenden (PDF - 147.23 KB) Advies BAC in zaak 1528 (PDF - 80.14 KB)