Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

X-factorbesluiten RNB Gas 2005-2007

De Directie Toezicht Energie (DTe) heeft op 17 september 2004 voor alle 25 regionale gasnetbeheerders de zogenaamde x-factor vastgesteld. Met deze doelmatigheidsprikkel beoogt de toezichthouder de transportbedrijven, die van nature monopolist zijn in hun gebied, efficiënter te laten werken door de tarieven ieder jaar te verlagen. De x-factoren geven aan met welk percentage de gastransporttarieven zullen dalen in de jaren 2005 tot en met 2007. Deze x-factoren besparen de consument de komende drie jaar EUR 170 miljoen. Hiermee komt het totaal van besparingen voor de consument door x-factoren vanaf 1 januari 2002 op EUR 590 miljoen.

"De missie van DTe is energiemarkten beter te laten werken", aldus Gert Zijl, directeur van DTe. "De vastgestelde kortingen weerspiegelen de resultaten wanneer sprake zou zijn geweest van concurrentie tussen de netbeheerders. De kortingen prikkelen de netbeheerders om efficiënter te gaan werken. Dit betekent uiteindelijk dat de consument meer waar voor zijn geld krijgt."

De x-factor is opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel is gebaseerd op een geschatte gemiddelde efficiëntiegroei in de sector. Het tweede deel is gebaseerd op individuele inefficiënties. De x-factoren zijn vastgesteld met behulp van de methode die DTe op 31 augustus 2004 heeft vastgesteld. Zowel de methode als de x-factoren zijn vastgesteld na overleg met alle betrokkenen. In onderstaande tabel staat hoe de x-factoren over netbeheerders zijn verdeeld.

X-factor Marktaandeel
Continuon netbeheer 2,8 29%
Essent netbeheer 6,5 29%
Eneco netbeheer 2,9 25%
Overige netbeheerders 1,7 17%


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak