Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete kartelafspraken schildersbedrijven Kazerne I

Zes schildersbedrijven, te weten Van Aarle Coolen, Dusol, Van de Looij, Metim, SWE en Van Tour, hebben samen met calculatiebureau Spegelt naar oordeel van de NMa het kartelverbod uit artikel 6 Mw overtreden door voorafgaand aan een onderhandse aanbesteding door Defensie onderling het werk te verdelen, de inschrijfprijzen af te stemmen en een onderlinge rekenvergoeding af te spreken.
De schildersbedrijven zijn bij hun kartelvorming ondersteund door het calculatiebureau, die bij haar op kantoor een bestekbespreking organiseerde, hierbij zelf aanwezig was, documenten opstelde met weergaven van gemaakte afspraken en deze afspraken in banen heeft geleid.
Het feit dat alle voor de onderhandse aanbesteding uitgenodigde ondernemingen betrokken waren bij de verboden handelwijze heeft de onzekerheid over de wijze waarop door concurrenten werd ingeschreven geheel weggenomen, met als resultaat dat Defensie op geen enkele wijze heeft kunnen profiteren van een prijsdrukkend effect van concurrentie.
Dit vormt naar oordeel van de NMa een zeer zware overtreding van de Mededingingswet. De NMa heeft in deze zaak in totaal voor EUR 102.000 aan boetes opgelegd.

 

Bijlagen

Zie ook