Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

KPN – Tiscali

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft besloten dat voor het tot stand brengen van de hierboven genoemde concentratie een vergunning wordt verleend. Belangrijkste bevindingen van het onderzoek in de vergunningsfase zijn: 1. Hoewel Tiscali een speler is die concurrentiedruk uitoefent op KPN, is haar positie niet dermate groot of van bijzondere aard dat DSL-spelers als Orange en Tele2, tezamen met kabelbedrijven, onvoldoende tegenwicht aan KPN zouden kunnen bieden op de retailmarkt voor breedbandinternettoegang; 2. er zijn geen concrete aanwijzingen gevonden dat door de overname een mogelijkheid voor vraagbundeling van netwerkeigenaren wegvalt en 3. hoewel door deze overname afnemers het belangrijkste alternatief voor wholesale breedbandtoegang verliezen, zijn juist de belangrijkste concurrenten van KPN op de retailmarkt niet afhankelijk van lage kwaliteit wholesale breedbandtoegang van KPN en Tiscali. De conclusie luidt dat er door de overname van Tiscali door KPN geen economische machtspositie op de retailmarkt voor breedbandinternettoegang en/of de wholesalemarkt voor lage kwaliteit breedbandtoegang ontstaat of wordt versterkt.

 

Bijlagen

Besluit in zaak 5807 (PDF - 201.1 KB) Breedband Markt ontwikkelingen 2003-2006 (PDF - 316.75 KB) Fibre-to-the-Home (FttH) in Nederland (PDF - 158.83 KB)
 

Meer in deze zaak