Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar boete kartel brancheorganisaties rijwielhandelaren na uitspraak rechtbank Rotterdam

Bij besluit van 13 november 2003 heeft de NMa vastgesteld dat de BOVAG-afdeling Tweewielerbedrijven ("BOVAG TWB") en de Nederlandse Christelijke Bond van Rijwiel- en Motorhandelaren ("NCBRM") artikel 6, eerste lid, Mw hebben overtreden door het nemen van besluiten betreffende (onderdelen van) prijzen in de periode 1998-2002 en hiervoor BOVAG een boete van EUR 125.000 opgelegd en NCBRM in liquidatie een boete van EUR 30.000. De NMa heeft de bezwaren tegen het bestreden besluit deels gegrond en deels ongegrond verklaard en in bezwaar de boete aan BOVAG verlaagd tot EUR 110.000. In haar uitspraak van 28 februari 2006 vernietigt de rechtbank het besluit op bezwaar voor zover dat ziet op de besluiten van BOVAG TWB en NCBR inzake het serviceboekje en de Leidraad. De NMa moet met inachtneming van de uitspraak een nieuwe beslissing nemen. De NMa heeft besloten af te zien van het doen van nader onderzoek in verband met de vraag of de besluiten tot het verspreiden onder hun leden van het serviceboekje (BOVAG TWB) en de Leidraad (NCBRM) al dan niet tot beperking van de mededinging strekten. Voor de resterende overtreding inzake bedrijfsfietsen legt de NMa in het nieuwe besluit op bezwaar van 19 oktober 2006 aan BOVAG een boete op van EUR 55.000 en aan NCBR een boete van EUR 15.000.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak