Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rapportage over bundeling van telecomdiensten en content

De ACM heeft de gevolgen van bundeling van telecomdiensten en content onderzocht. Vooralsnog levert dit geen concurrentieproblemen op.

Consumenten nemen steeds vaker vast-mobiele bundels af. Dit kan voordelig zijn maar levert ook risico’s voor concurrentie op, bijvoorbeeld omdat consumenten door bundeling minder overstappen en kleinere aanbieders mogelijk niet meer kunnen groeien.

Ook het toegenomen belang van tv-content in bundels kan op dit moment de concurrentie tussen aanbieders bevorderen. Wel ontstaan mogelijk problemen als aanbieders bijvoorbeeld belangrijke content verwerven en deze niet tegen redelijke voorwaarden doorverkopen. Bovendien bestaat het risico dat consumenten in de toekomst bij meerdere internetproviders abonnementen moeten afsluiten om toegang te hebben tot alle content die ze willen zien. De ACM zal ontwikkelingen op dit gebied dan ook nauwgezet blijven volgen.

In februari 2017 heeft de ACM een eerdere versie van de analyse gepubliceerd en consultatievragen aan marktpartijen voorgelegd. Mede op basis van de reacties is de analyse geüpdatet en trekt de ACM conclusies.

 

Documenten

Rapportage over bundeling van telecomdiensten en content (PDF - 522.46 KB)