Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Vanaf 15 juni bellen, sms’en en internetten binnen Europa voor het thuistarief

Met ingang van 15 juni 2017 veranderen de tarieven voor het bellen, sms’en en internetten met een mobiele telefoon in een ander Europees land. De Autoriteit Consument & Markt is samen met het Ministerie van Economische Zaken namens Nederland betrokken geweest bij het opstellen van de nieuwe roamingregels. Henk Don, bestuurslid van de ACM: ‘Zeker zo vlak voor de grote vakantie is dit voor veel mensen goed nieuws. Zij gaan voor het gebruik van hun mobiele telefoon in het buitenland dezelfde tarieven betalen als in hun Nederlandse bundel. ‘Roam like at home’ dus. De ACM let erop dat de telecomaanbieders de nieuwe regels goed naleven.’

Voor abonnementen en prepaidkaarten

De nieuwe situatie geldt voor consumenten en zakelijke gebruikers. De nieuwe roamingregels gelden voor mobiele abonnementen en voor prepaidkaarten en is geldig voor alle landen van de Europese Unie. Ook  Noorwegen, IJsland en Liechtenstein gaan de regels overnemen. Voor alle andere landen ter wereld gelden de nieuwe regels niet. Telecomaanbieders mogen zelf bepalen welke prijzen ze daar hanteren voor roamen. De nieuwe regels gelden ook niet voor mobiel bellen en sms’en van Nederland naar het buitenland. Ook daarvoor mogen de telecomaanbieders de tarieven zelf blijven bepalen.

Misbruik tegengaan

De nieuwe roamingregels worden vanaf 15 juni in de hele Europese Unie van kracht. Het uitgangspunt van deze nieuwe roamingregels is dat houders van een mobiele telefoon binnen de Europese Unie hun binnenlandse bundel op dezelfde manier in het buitenland mogen gebruiken als in het binnenland. Telecomaanbieders mogen zich wel beschermen tegen misbruik. Zij mogen een toeslag rekenen als abonnees langer in het buitenland zijn en daar meer data verbruiken dan thuis. Bij abonnees met een onbeperkte databundel of een goedkoop abonnement mogen zij de hoeveelheid data beperken tot een redelijke hoeveelheid. Deze abonnees hebben recht op een datategoed in het buitenland van tenminste 2 Gigabyte voor elke 7,70 euro die zij aan hun provider betalen.

De ACM biedt op Consuwijzer een handige Roaming Rekenhulp voor consumenten. De rekenhulp op consuwijzer.nl speelt in op de nieuwe, verlaagde roamingtarieven die vanaf vandaag wettelijk gelden in alle EU-landen. De ACM is de eerste en tot op heden enige die een dergelijke rekenhulp in Nederland aanbiedt.

Voortaan betaal je bij verblijf in een ander EU-land hetzelfde voor mobiel bellen, sms‘en en internetten als thuis. De telecomaanbieder mag een maximum stellen aan het aantal gigabytes dat je voor het thuistarief mag verbruiken. Met de handige Roaming Rekenhulp op consuwijzer.nl. check je eenvoudig op hoeveel gigabytes je minimaal recht hebt voor het thuistarief.

Op ConsuWijzer staat veel consumenteninformatie over de nieuwe roamingtarieven: