Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Meelzaak: rechtbank Rotterdam stelt ACM in gelijk voor toerekening kartelovertreding

De rechtbank Rotterdam bevestigt het boetebesluit van ACM. ACM heeft de deelname aan het meelkartel op juiste wijze toegerekend aan de beherend vennoten van onderneming E1, een Duitse personenvennootschap

Achtergrond

ACM heeft in 2010 boetes opgelegd aan 14 meelproducenten, waaronder onderneming E1, omdat ze betrokken waren bij het meelkartel.  

In beroep oordeelde de rechtbank Rotterdam dat ACM onvoldoende bewijs had om aan te kunnen tonen dat onderneming E1 deelnam aan het kartel.

In hoger beroep oordeelde het CBb anders. Het CBb concludeerde dat ACM de deelname van onderneming E1 wel had bewezen.

Op drie andere punten verwees het CBb de zaak terug naar de rechtbank Rotterdam.

Uitspraak rechtbank Rotterdam

De rechtbank Rotterdam heeft daarom op 26 januari 2017 geoordeeld over i) de toerekening van de inbreuk door ACM aan twee beherend vennoten, ii) de hoogte van de boete en iii) de naleving van een aantal algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

De rechtbank Rotterdam stelt ACM op deze laatste drie punten in het gelijk. ACM heeft de deelname aan het kartel op juiste wijze toegerekend aan de beherend vennoten van onderneming E1, een Duitse personenvennootschap.

Tegen de uitspraken staat hoger beroep open bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Zie ook