Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Pluryn-Hoenderloo Groep mag Intermetzo overnemen (concentratiebesluit)

Pluryn-Hoenderloo Groep mag Intermetzo overnemen. Dat heeft ACM op 9 februari 2017 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over.

Beide instellingen bieden jeugdhulp aan, vooral in midden en oost Nederland. Het gaat om hulp bij jeugd- en opvoedingsproblemen, zowel voor licht verstandelijk beperkten als voor niet verstandelijk beperkten. Beide instellingen bieden ook Jeugdzorg Plus aan, jeugdzorg voor jongeren die verplicht worden opgenomen.

Van jeugdzorg naar jeugdhulpverlening

Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg en jeugdhulpverlening. De gemeenten dragen nu de zorg voor integrale en effectieve hulp aan jongeren en hun gezinnen. Dat heeft ook gevolgen voor de aanbieders van jeugdhulp. In plaats van versplinterde financiering door Rijk en provincie, komt het geld nu van de gemeenten. De gemeenten kopen de jeugdhulp in bij de zorgaanbieders, bijvoorbeeld via een aanbesteding.

Voldoende concurrentie

ACM heeft de verschillende soorten jeugdhulp van beide instellingen bekeken. Daaruit blijkt dat er geografisch gezien niet veel overlap is in het aanbod. Alleen in Gelderland hebben beide instellingen locaties dichtbij elkaar. De zorg die daar wordt aangeboden is zo anders dat er geen alternatief wegvalt door de overname.  Daarbij zijn er ook andere organisaties die jeugdhulp bieden in midden en oost Nederland. Die bieden met elkaar voldoende keuzemogelijkheden voor de (samenwerkende) gemeenten om jeugdhulp te kunnen geven.

Definitief oordeel

Pluryn heeft vorig jaar voorlopig toestemming gekregen om het noodlijdende Intermetzo over te nemen. ACM heeft daarna de zaak grondig bestudeerd en keurt de overname nu goed.

 

Documenten