Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Implementatiebesluit NEMO aanwijzing EPEX (CACM verordening)

De Autoriteit Consument & Markt (ACM)  wijst EPEX Spot SE (EPEX) aan als NEMO (nominated electricity market operator). De NEMOs in Europa hebben als taak om alle vraag en aanbod in Europa voor elektriciteit te koppelen, voor zowel day ahead- als intraday handel. Tegelijkertijd heeft de ACM de aanwijzing van APX Power B.V. (APX) ingetrokken naar aanleiding van de fusie van APX en EPEX. Door deze fusie zijn de NEMO-taken van APX naar EPEX overgegaan.

Europese verordening

De basis van de NEMO-aanwijzing is de CACM-verordening. De ACM moet aanvragen voor NEMOs toetsen aan de criteria uit CACM. Belangrijke aspecten daarbij zijn dat de aanvrager financiƫle stabiel is, in staat moet zijn om de NEMO-functie uit te voeren, marktdeelnemers niet discrimineert en integriteit waarborgt.

Schaarse grenscapaciteit

De NEMOs moeten bij het koppelen van de Europese markten rekening houden met de schaarse grenscapaciteit. Ze moeten de capaciteit zo verdelen dat er maximale welvaartswinst ontstaat. Hiervoor gebruiken NEMOs een computeralgoritme. EPEX en Nord Pool, de andere partij die in Nederland als NEMO is aangewezen, zullen dit algoritme (verder) moeten ontwikkelen. Daarvoor zullen de NEMOs de komende tijd verschillende voorstellen bij de regulerende instanties in Europa, waaronder de ACM, moeten indienen.

 

Documenten

Meer in deze zaak