Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM brengt risico’s van uitwisseling van concurrentiegevoelige informatie in kaart

Bedrijven die concurrentiegevoelige informatie uitwisselen vormen mogelijk een kartel. Daarom voert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op dit moment gesprekken met bedrijven en brancheverenigingen in de haven- en transportsector over hoe en op welke manier informatie wordt uitgewisseld. Zo brengt de ACM in kaart waar de eventuele risico’s voor de concurrentie liggen.

Concurrentiegevoelige informatie

In de haven- en transportsector is het noodzakelijk om informatie uit te wisselen, bijvoorbeeld om producten snel en efficiënt op de bestemming te krijgen. Het gaat de ACM erom dat er geen concurrentiegevoelige informatie wordt uitgewisseld. Informatie over prijzen, voorraden, klanten, offertes, investeringen en marktaandelen is al gauw concurrentiegevoelig. Het kan ook informatie zijn die verzameld wordt en bijvoorbeeld onder de leden van een branchevereniging wordt verspreid.

Met concurrentiegevoelige informatie wordt de onzekerheid van een bedrijf minder groot over wat de concurrent gaat doen. Het kan ook leiden tot afstemming tussen bedrijven. Op de website van de ACM is meer informatie te vinden over de risico’s van informatie-uitwisseling van concurrentiegevoelige informatie.

Havens en transport

De ACM heeft ‘havens & transport’ hoog op de agenda staan. Door voorlichting over de concurrentieregels, gesprekken met belangrijke stakeholders en handhaving biedt de ACM duidelijkheid over de concurrentieregels.

Meer informatie over kartels en over de aanpak in de havens: