Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM controleert of autorijklaarkosten nu ín de advertentieprijs zitten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert vanaf 1 november of de geadverteerde autoprijzen transparant zijn, namelijk inclusief de onvermijdbare ‘autorijklaarkosten’. Als de importeurs onvermijdbare kosten op 1 november niet in de prijs hebben opgenomen, kunnen importeurs een last onder dwangsom of een boete krijgen. ACM heeft deze zomer de autobranche gewezen op de wettelijke verplichting om alle onvermijdbare kosten in de prijs op te nemen. De branchevereniging RAI Vereniging ondersteunt de oproep. De autobranche heeft er hard aan gewerkt om alle prijzen in reclames en brochures aan te passen.

Henk Don, bestuurslid ACM: “Het is belangrijk dat consumenten weten wat de auto kost voordat die wordt aangeschaft. Duidelijke prijzen zijn belangrijk voor consumenten. Op die manier is het vergelijken van producten makkelijker. Dat is ook goed voor de concurrentie tussen bedrijven en daarmee voor scherpe prijzen, beter kwaliteit en service.”

Wat zijn autorijklaarkosten?

Autorijklaarkosten zijn bijvoorbeeld transportkosten, het verwijderen van verpakkingsmateriaal, registratie bij de RDW, de nummerplaten en recyclingbijdrage. Deze kosten moet de consument betalen om met de nieuwe auto de garage uit te kunnen rijden. Daarom zijn deze kosten onvermijdbaar. Het ‘autorijklaarmaken’ kost tussen de 600 tot 1500 euro per auto. ACM heeft eerder vastgesteld dat deze kosten ten onrechte buiten de advertentieprijs werden gehouden.

Waarom moeten die kosten ín de prijs worden opgenomen?

Consumenten mogen niet verrast worden door kosten waar ze niet omheen kunnen om een product te kunnen kopen. Dat staat al enige tijd in de wet. Het is misleidend als een handelaar een onvolledige prijs vermeldt. Transparante prijzen is een onderwerp waar ACM extra aandacht aan geeft in 2016. ACM handhaaft de regels niet alleen in de autobranche, maar bijvoorbeeld ook in de reisbranche en bij de verkopers van theater- en concertkaartjes.

Is alles nu aangepast?

Voor één onderdeel heeft de autobranche uitstel gekregen. Veel automerken gebruiken een  zogenaamde car-configurator. Dat is een computerprogramma  waarbij je de auto die je wilt kopen zelf kunt ‘samenstellen’: kleur bepalen, bekleding en andere opties toevoegen. ACM heeft de importeurs tot uiterlijk 1 januari 2017 uitstel gegeven om de car-configurators aan te passen omdat het technisch ingewikkeld bleek. RAI Vereniging geeft aan dat bijna alle importeurs hun zaken al helemaal op orde hebben.

Hoe zit het met tweedehands auto’s en motoren?

De regel dat onvermijdbare kosten in de prijs moeten zitten, geldt voor alle producten en diensten. Dus niet alleen voor nieuwe auto’s, maar ook voor bijvoorbeeld motoren en tweedehands auto’s. Ook in dit deel van de branche let ACM erop dat  de regels worden nageleefd. ACM roept ook consumenten op hier alert op te zijn. Als zij nog worden verrast met verplichte bijkomende kosten, dan kunnen zij dit melden bij ConsuWijzer.nl.

Meer informatie over autorijklaarkosten