Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM gaat nieuwe dienst T-Mobile onderzoeken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de nieuwe dienst van T-Mobile onderzoeken. ACM bekijkt of de dienst Music Freedom voldoet aan de Nederlandse regels voor netneutraliteit. Mocht de dienst niet voldoen aan de regels, dan zal ACM hiertegen optreden. Het wetsvoorstel dat ACM de bevoegdheid geeft om te handhaven, is vanmiddag met brede steun in de Eerste Kamer aangenomen.

Sturing van internetgebruik door ‘zero-rating’

Bij de nieuwe dienst van T-Mobile gaat muziekstreaming niet ten koste van de databundel. Dit heet zero-rating. Op het eerste gezicht lijkt gratis oneindig muziek luisteren heel sympathiek.

Voor de lange termijn is het echter in het belang van internetgebruikers dat de providers op geen enkele manier sturen hoe iemand gebruik maakt van internet. Dat is het uitgangspunt van een breed gedragen democratisch besluit. Die gedachte is dan ook weerspiegeld in de nieuwe wet die netneutraliteit in Nederland waarborgt.

‘Half internet bestaat niet’

ACM houdt in de gaten of internetaanbieders verschillende soorten data, zoals voor bepaalde content of apps, via het internet gelijk behandelen. Henk Don, bestuurslid ACM: ‘Half internet bestaat niet. Consumenten en bedrijven hebben recht op volledige toegang tot alle beschikbare informatie en diensten.’

Geen onderscheid in tarieven

In Europa is sinds 30 april 2016 een nieuwe Verordening Netneutraliteit van kracht. De gezamenlijke Europese telecomtoezichthouders hebben in richtsnoeren een minder strikte uitleg aan de Verordening gegeven dan de Nederlandse wetgever. Volgens de samenwerkende Europese toezichthouders mogen bepaalde diensten onder strikte voorwaarden gratis of goedkoper worden aangeboden. De Nederlandse wet staat geen enkel onderscheid op het gebied van tarieven toe. Duurder mag niet, maar goedkoper of gratis ook niet.