Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Online video platforms onder de loep!

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een marktstudie naar platforms op internet waarop video’s worden aangeboden. Denk aan YouTube, NL-ziet, Facebook en Dumpert.

We gaan de verdienmodellen van bedrijven die in deze markt actief zijn onder de loep nemen. We willen gedetailleerd weten waar zij geld mee verdienen.

Waar gaat de markstudie over?

In de marktstudie van ACM staan online platforms die video’s streamen centraal. ACM kijkt niet alleen naar de platforms zelf, maar ook naar de bedrijven eromheen. Dat zijn bijvoorbeeld mediabureaus, digitale marktplaatsen waarop advertentieruimte wordt gekocht en verkocht, en producenten van inhoud van de sites. Dit is een sterk groeiende markt en een markt waarop ook grote nationale en internationale ondernemingen actief zijn.

ACM zal tijdens de marktstudie kijken naar:

  • de verschillende gebruiksvoorwaarden en verdienmodellen van deze platforms;
  • de advertentiemogelijkheden en advertentie-inkomsten;
  • het verzamelen en gebruik van persoonsgegevens voor bijvoorbeeld gerichte advertenties;
  • de verspreiding van online video’s.

Wat doet ACM nog meer op het gebied van online platforms?

ACM heeft de ‘online consument’ hoog op de agenda staan. Consumenten zitten steeds meer online voor informatie, het kopen van spullen, het kijken naar filmpjes of om te gamen. ACM publiceert tegelijk met de start van de marktstudie een artikel,  ‘Grote platforms, grote problemen?,’ over de voor- en nadelen van platforms voor consumenten en concurrentie.

Platforms bieden voordelen voor consumenten: makkelijk vergelijken, beoordelen en kopen uit een enorm aanbod. En consumenten kunnen ook zelf eenvoudig producten en diensten aanbieden via platforms, of informatie met elkaar delen. Voor een aanbieder is een platform aantrekkelijk omdat er veel consumenten op één plek samenkomen.

Maar platforms op internet kunnen snel heel groot worden. Een sterke positie in de markt brengt ook risico’s met zich mee. Kleinere initiatieven kunnen geen kans meer krijgen of de grote kunnen bijvoorbeeld ‘diensten’ koppelen die alleen in combinatie met het platform te gebruiken zijn. Marktmacht kan zo leiden tot luiheid en gebrek aan innovatie. Daar is de consument uiteindelijk de dupe van.

Meer weten?

Bekijk de video waarin Michiel Denkers, directeur Mededinging van ACM, vertelt over de rol van online platforms en de marktstudie over video streaming platforms.

Bekijk de video op YouTube

ACM heeft een artikel geschreven over online platforms, beschouwd vanuit concurrentieperspectief.

Lees hier het artikel