Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

CZ - OZ

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft besloten dat voor het tot stand brengen van de hierboven genoemde concentratie een vergunning is vereist.

CZ is voornemens uitsluitende zeggenschap te verwerven over OZ. Ziekenfondsen worden niet aangemerkt als ondernemingen, en voor de vaststelling of de voorgenomen transactie onder het concentratietoezicht valt, is de omzet van zowel de ziekenfondsportefeuille van CZ als de ziekenfondsportefeuille van OZ dan ook buiten beschouwing gelaten. Aangezien hoogst waarschijnlijk in januari 2006 de nieuwe Zorgverzekeringswet van kracht wordt, en daarmee het onderscheid tussen particulier en ziekenfonds vervalt (en een markt voor zorgverzekeringen zal ontstaan), dient - aangezien de de NMa bij concentratiecontrole een prospectieve toets hanteert - bij de gevolgen van deze concentratie zowel ingegaan te worden op de huidige positie van partijen op het gebied van ziekenfondsverzekeringen als particuliere verzekeringen. Partijen krijgen op basis van het aantal verzekerden hoge marktaandelen in de provincies Zeeland en (het westen van) Noord-Brabant. Aangezien er sterke aanwijzingen zijn dat de markt voor zorgverzekeringen onder de nieuwe Zorgverzekeringswet regionaal kan worden, is er reden om aan te nemen dat een economische machtspositie kan ontstaan of worden versterkt op (mogelijk) regionale markten voor zorgverzekeringen. Voorts kan worden aangenomen dat er een gerede kans bestaat dat partijen een economische machtspositie verkrijgen op de inkoopmarkt van zorg op die typen van zorg waarvoor het aanbod regionaal is.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak