Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Brocacef mag onderdelen apotheekketen Mediq onder strikte voorwaarden overnemen

Brocacef Groep N.V. mag onder strikte voorwaarden Mediq Apotheken Nederland en Mediq  Pharma Logistics overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt besloten. Brocacef en Mediq hebben beide apotheken en groothandels in farmaceutische producten. Brocacef moet wel groothandel Distrimed verkopen. Verder moet de combinatie Brocacef/Mediq in totaal 89 apotheken van de hand doen. Op deze manier blijft er voor ziekenhuizen en consumenten voldoende keuze om geneesmiddelen en andere farmaceutische producten te kopen.

Apotheken

Er zijn bijna 2000 apotheken in Nederland. Na de overname zou Brocacef ongeveer 600 eigendomsapotheken, franchisenemers en partners hebben. Consumenten kiezen in de regel voor een apotheek in de buurt. Om ervoor te zorgen dat consumenten dichtbij huis voldoende keuze hebben tussen concurrerende apotheken, moet Brocacef/Mediq  afstand doen van 89 apotheken (38 eigendomsapotheken en 51 franchisenemers en partners).

Ook zorgverzekeraars hebben belang bij een spreiding van apotheken over verschillende partijen. Zij moeten contracten sluiten voor hun verzekerden, zodat deze dichtbij huis een apotheek kunnen kiezen. Als er te veel gebieden zijn waar slechts één apothekersketen aanwezig is, heeft deze keten een sterkere positie ten opzichte van zorgverzekeraars. Dat kan nadelig zijn voor de consument doordat de prijs hoger wordt. Dit is de tweede reden waarom er apotheken van Brocacef/Mediq overgaan in andere handen.

Groothandels in geneesmiddelen

Mediq en Brocacef hebben op dit moment elk een groothandel met een vrijwel compleet assortiment aan geneesmiddelen om ziekenhuizen te kunnen bevoorraden. Er zijn in Nederland drie van dergelijke groothandels actief. Na de overname zou het aantal spelers van drie naar twee afnemen. Daarmee zou een belangrijke keuzemogelijkheid voor ziekenhuizen verdwijnen. Om de concurrentie tussen groothandels die leveren aan ziekenhuizen te waarborgen, wordt de groothandel van Mediq (Distrimed) verkocht aan Pluripharm Groep B.V. Pluripharm had al een groothandel, maar die leverde nog niet aan ziekenhuizen. Door deze verkoop blijven er drie groothandels actief en valt er voor ziekenhuizen genoeg te kiezen.

Zie ook

Meer in deze zaak