Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Gemeente Heerhugowaard berekent niet alle kosten jachthaven door

De gemeente Heerhugowaard concurreert oneerlijk met andere commerciële jachthavens en ligplaatsen omdat ze niet alle kosten doorberekent voor de ligplaatsen voor boten. Dat mag niet volgens de Wet Markt en Overheid. Dit concludeert ACM na onderzoek. 

Gemeente neemt opnieuw een tarievenbesluit

De gemeente heeft afgelopen jaar een nieuwe taxatie en herberekening uitgevoerd om de kosten in beeld te krijgen. ACM vindt dat nog niet alle kosten volledig zijn meegenomen. Daarom liggen de kosten hoger dan de opbrengsten uit de ligplaatstarieven voor boten. De gemeente verstoort zo de concurrentie met andere commerciële jachthavens. De gemeente Heerhugowaard heeft aangegeven dat ze binnenkort op basis van nieuwe exploitatiecijfers opnieuw een besluit neemt over de tarieven voor ligplaatsen.

Ik ben blij dat deze gemeente eerlijk wil concurreren met ondernemers. De gemeente Heerhugowaard gaat de kosten volledig doorberekenen in de tarieven voor ligplaatsen. Tot die tijd zijn ze wel in overtreding.

Wet Markt en Overheid

De overheid mag producten en diensten aanbieden op de markt. Zij moet zich daarbij wel aan regels houden. Die regels zijn er om ondernemers te beschermen tegen oneerlijke concurrentie door de overheid. Zo verplicht de Wet Markt en Overheid gemeenten om  alle kosten voor het aanbieden van deze producten of diensten door te berekenen in de tarieven.