Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

PostNL bezorgde brieven in 2014 op tijd

PostNL heeft in 2014 voldaan aan de wettelijke eis om tenminste 95% van de brievenbuspost de volgende bezorgdag te bezorgen. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van het jaarlijkse onderzoek naar de overkomstduur en het postvestigingenbeleid van PostNL.

Gemiddeld moet tenminste 95% van de brieven de eerstvolgende bezorgdag worden bezorgd. In 2014 heeft PostNL 96,7% van de brieven op tijd bezorgd. Van de rouwbrieven en medische brieven heeft PostNL 97,6% in 2014 op tijd bezorgd. Daarmee heeft PostNL aan de wettelijke eisen voldaan.
Ook voor het postvestigingenbeleid heeft PostNL in 2014 aan de wettelijke eisen voldaan. PostNL heeft 2064 postvestigingen, die voldoende gespreid zijn over Nederland.

Achtergrond

Om te beoordelen of PostNL de brievenbuspost op tijd heeft bezorgd gelden sinds 1 januari 2014 nieuwe wettelijke eisen. Met ingang van die datum is het aantal verplichte bezorgdagen voor brieven verminderd van zes naar vijf. De maandag is weggevallen als bezorgdag. Alleen voor rouwbrieven en medische post geldt nog wel een zesdaagse bezorgplicht. PostNL moet daarnaast minimaal 2000 postvestigingen hebben, waar onder meer aangetekende brieven kunnen worden verstuurd, of pakketten kunnen worden verzonden. Omdat er steeds minder brieven worden verstuurd komt er een wijziging in wetgeving om het aantal postvestigingen en brievenbussen te kunnen verminderen. Het doel daarvan is om de postbezorging ook in de toekomst betaalbaar te houden.

Meer in deze zaak