Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ProRail moet treintarieven aanpassen

De tarieven voor lichte treinen moeten lager worden dan ProRail aanvankelijk  had bepaald. Dat is het gevolg van het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een klacht van de spoorvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia over die tarieven. Zij rijden voor hun personenvervoer veelal met deze lichte treinen. ACM heeft ProRail de opdracht gegeven om de gewichtsklassen opnieuw in te delen en daarbij beter rekening te houden met lichte treinen.

Op kosten gebaseerd

De tarieven die ProRail berekent aan vervoerders voor het gebruik van het spoor, moeten voldoen aan de Spoorwegwet. Daarin staat dat de tarieven moeten zijn gebaseerd op de kosten die worden veroorzaakt door treingebruik, zoals slijtage van het spoor en wissels . ProRail hanteerde tarieven die nadelig uitpakten voor lichte treinen onder de 120 ton. Voor dergelijke treinen moest een zelfde tarief worden betaald als voor treinen van 160 ton. Daar moet ProRail opnieuw naar kijken.