Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Overgangstermijn KPN voor beleidsregel netneutraliteit

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft KPN een brief gestuurd waarin staat dat KPN de bestaande contracten voor klanten met ‘Eindeloos Spotify’ de komende twee jaar niet hoeft aan te passen. Nieuwe klanten kunnen vanaf 1 mei 2015 geen gebruik meer maken van ‘Eindeloos Spotify’. Contracten voor ‘Eindeloos Spotify’ duren maximaal 2 jaar. De laatste contracten voor deze dienst zullen uiterlijk 30 april 2017 aflopen.

Waar gaat de brief over?

‘Eindeloos Spotify’ van KPN is een dienst waarbij het dataverbruik voor de muziekdienst Spotify niet in rekening wordt gebracht bij de consument. Het dataverbruik van al het andere internetverkeer wordt wel in rekening gebracht. “Eindeloos Spotify” voldoet daarom niet aan de regels voor netneutraliteit.

Achtergrond

Volgens de wettelijke regels mogen aanbieders van toegang tot internet geen diensten aanbieden waarvan het tarief per Mb afwijkt van dat van het overige internetverkeer. Op 15 mei 2015 is een beleidsregel voor netneutraliteit bekendgemaakt. De beleidsregel maakt duidelijk dat dit uitgangspunt ook geldt voor diensten die zowel in combinatie met een internetabonnement als los kunnen worden afgenomen. Al het internetverkeer moet tegen dezelfde tarieven worden doorgegeven, aanbieders mogen geen onderscheid maken tussen verschillende typen internetverkeer.

Meer informatie over Beleidsregel netneutraliteit

 

Documenten

Overgangstermijn KPN voor beleidsregel netneutraliteit (PDF - 57.62 KB)