Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op klacht uitgeverij Lambo over misbruik machtspositie Groep Educatieve Uitgeverijen

Klacht van uitgeverij Lambo over misbruik machtspositie GEU is door NMa afgewezen, omdat gebleken is dat GEU geen economische machtspositie heeft.

Lambo stelt dat de GEU misbruik maakt van haar economische machtspositie door niet-aangesloten uitgevers uit te sluiten van deelname aan Methodekeuzebijeenkomsten. Veel uitgevers nemen aan de Methodekeuzebijeenkomsten deel. Op deze wijze wordt een aanzienlijk deel van het aanbod van de nieuwe lesmethoden tijdens de Methodekeuzebijeenkomsten gepresenteerd. De Methodekeuzebijeenkomsten worden volgens Lambo door scholen als neutraal en open ervaren. De Methodekeuzebijeenkomsten worden door veel scholen bezocht, aangezien zij op deze wijze gemakkelijk van een groot deel van de nieuwe lesmethoden kunnen kennis nemen. Het is voor uitgevers derhalve van belang om hier vertegenwoordigd te zijn. Zonder deelname aan de Methodekeuzebijeenkomsten is het volgens Lambo niet mogelijk op adequate wijze de door haar in het kader van de nieuwe onderwijsmethoden ontwikkelde kunstvakken aan de scholen te presenteren. Lambo stelt dat de GEU in strijd handelt met artikel 24 van de Mededingingswet door haar te hebben uitgesloten van deelname aan de Methodekeuzebijeenkomsten.

De klacht richt zich op het in artikel 24 van de Mededingingswet (hierna: Mw) neergelegde verbod aan ondernemingen om misbruik te maken van een economische machtspositie.

Nu de GEU geen economische machtspositie op de Nederlandse markt heeft, is toetsing aan artikel 24 Mw niet aan de orde. De aanvraag om toepassing van artikel 24 van de Mededingingswet wordt derhalve afgewezen.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.