Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Verdachte transacties op de energiemarkt makkelijker op te sporen door verplichte registratie

Om handel met voorkennis en marktmanipulatie op de energiemarkt te voorkomen worden alle bedrijven die handelen, verplicht al hun transacties in gas en elektriciteit te melden. Om verdachte transacties makkelijk te kunnen opsporen, moeten bedrijven zich registreren. Bedrijven die zich niet registreren, kunnen straks niet meer handelen. Registreren kan vanaf vandaag via de website van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).  Hiermee zet Nederland een belangrijke stap in de richting van integer handelen op een transparante markt voor energie. Henk Don, bestuurslid ACM: “De handel met voorkennis en markmanipulatie wordt een stuk moeilijker. Overtredingen kunnen door ACM bestraft worden met boetes die per overtreding kunnen oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet.”

Internationale samenwerking

Handel in gas en elektriciteit is grensoverschrijdend. ACER, de organisatie van samenwerkende energietoezichthouders in Europa, volgt straks de transacties op internationaal niveau. Vanaf oktober is het verplicht alle transacties te melden zodat ACER ze kan bekijken. Vermoedt ACER of ACM marktmisbruik, dan kan er een onderzoek volgen. Als er sprake is van een overtreding kunnen ACM en andere nationale toezichthouders flinke boetes uit delen. Naast ACER werkt ACM samen met verschillende nationale en internationale opsporingsorganisaties. Verdachte transacties moeten worden gemeld bij de toezichthouder.

Eerlijke concurrentie leidt tot scherpe prijzen

Energiebedrijven en beurzen moeten aan regels voldoen zodat oneigenlijk gebruik van informatie wordt voorkomen. Die regels komen voort uit de Europese verordening REMIT (Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparency). De verplichting tot het aanleveren van transactiedata en registratie zijn enkele van die regels. Daarnaast moeten energiebedrijven voorkennis, over bijvoorbeeld een energiecentrale die uit productie wordt genomen, tegelijkertijd aan iedereen in de markt kenbaar maken. Dit zorgt ervoor dat handelaren een gelijk speelveld hebben. Eerlijke concurrentie leidt tot scherpere prijzen voor de consument.

Registreren kan hier: