Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voorstel codewijziging onbalansprijs bij reverse pricing

Netbeheer Nederland heeft een voorstel ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het wijzigen van de systeemcode Elektriciteit. Door de wijziging kan het gebeuren dat het tarief voor opregelvermogen lager ligt dan het tarief voor afregelvermogen.

Wat is opregel- en afregelvermogen?

Om de balans in het elektriciteitsnetwerk in stand te houden, koopt TenneT zogenaamd regelvermogen in. Als meer energie nodig is dan geleverd wordt, dan wordt er opregelvermogen ingezet. Als er minder energie nodig is dan er geleverd wordt, dan wordt afregelvermogen ingezet. Normaal gesproken is opregelvermogen duurder dan afregelvermogen. In een aantal zeer specifieke situaties – voornamelijk als de onbalansen zeer klein zijn en het systeem bijna in balans is - kan het echter voorkomen deze prijsstelling omgekeerd is. Dan is er sprake van reverse pricing.

Wat is de reden van deze codewijziging?

Het voorstel van Netbeheer Nederland voor de codewijziging zorgt er voor dat reverse pricing niet meer voor kan komen. Dit zou namelijk ten koste kunnen gaan van de consument omdat die uiteindelijk voor reverse pricing moet betalen.

Hoe nu verder?

Iedereen kan tot 6 februari 2015 een reactie geven op het voorstel. ACM beoordeelt die reacties. Daarna publiceert ACM meteen het definitieve besluit waarmee de codes worden gewijzigd. Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit van ACM, kunnen bezwaar maken. ACM bekijkt de zaak dan opnieuw en neemt een beslissing op bezwaar. Daarna is beroep bij de rechter mogelijk.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?

 

Documenten

Meer in deze zaak