Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Importeren van goedkope stroom wordt makkelijker

Het wordt mogelijk om meer elektriciteit door de kabelverbindingen op de grens met Duitsland en de grens met België te laten stromen. De capaciteit van de huidige elektriciteitsverbindingen wordt beter benut, zo blijkt uit het ontwerpbesluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat levert consumenten en bedrijven zo’n 80 miljoen euro per jaar op.

Beperkte capaciteit

Als het bijvoorbeeld in Duitsland hard waait of de zon fel schijnt dan is de prijs voor elektriciteit daar laag. Voor Nederland is het dan lonend om die goedkope elektriciteit te importeren. En dat zien consumenten en bedrijven terug in de prijs die ze voor elektriciteit betalen. Het probleem is echter dat de beschikbare transportcapaciteit tussen Nederland en Duitsland beperkt is. Indien deze hoger is, dan kan Nederland meer importeren. De prijs van elektriciteit kan dan dalen.

80 miljoen euro voordeel

De netbeheerders zijn in staat om meer grensoverschrijdende transportcapaciteit aan te bieden, ook tussen Nederland en Duitsland, dankzij de zogenoemde Flow-based marktkoppeling. Flow-based marktkoppeling is een meer geavanceerde manier om de beschikbare transportcapaciteit te berekenen en benut het bestaande elektriciteitsnetwerk beter dan nu het geval is. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de intensieve samenwerking tussen de landelijke netbeheerders, de stroombeurzen en de energietoezichthouders van Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Flow-based marktkoppeling wordt tegelijkertijd in deze vijf landen ingevoerd. Op basis van testresultaten over 2013 is de verwachting dat deze Flow-based koppeling rond de 80 miljoen euro per jaar oplevert voor consumenten en bedrijven in Nederland. Naar verwachting gaat flow-based marktkoppeling in december van dit jaar van start.

Ook uitbreiding verbindingen

Naast het beter benutten van de verbindingen heeft ACM TenneT onlangs opgeroepen om met voorstellen te komen om ook het aantal verbindingen uit te breiden. Ook daardoor kan de transportcapaciteit op de grens toenemen.

 

Meer in deze zaak