Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Telecommonitor eerste kwartaal 2014: Internet wordt steeds sneller

Diverse aanbieders van internet hebben in het eerste kwartaal van 2014 de breedbandsnelheden verhoogd zonder dat de consument daar extra voor hoefde te betalen. Dat blijkt uit de Telecommonitor die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag uitbrengt. Daardoor had aan het eind van het eerste kwartaal 81 procent van de abonnementen een downloadsnelheid van ten minste 10 Mbps (dat was vorig jaar 67 procent). 43 procent van de abonnementen haalt een snelheid van meer dan 30 Mbps (was 37 procent) en 11 procent van de abonnementen haalt snelheden van 100 Mbps en hoger (was 4 procent).

De snelheden op de verschillende netwerken verschillen sterk. 86 procent van de DSL abonnementen (kopernetwerk) gaat niet sneller dan 30 Mbps, terwijl 60 procent van de abonnementen via de kabel een snelheid van 30 Mbps of hoger heeft.  Bijna alle abonnementen op glasvezel (98 procent) hebben een downloadsnelheid van meer dan 30 Mbps. In het eerste kwartaal van 2014 hebben kabelaanbieders de snelheden van hun abonnementen verhoogd, waardoor op de kabel het aantal abonnementen met snelheden vanaf 10 Mbps groeide van 74 procent naar 98 procent.

Het afgelopen kwartaal nam het aantal breedbandabonnementen via de kabel met 52 duizend toe, terwijl het aantal abonnementen via DSL met ongeveer 37 duizend daalt. De totale markt groeit licht, mede doordat het aantal abonnementen via glasvezel met 26 duizend is gegroeid.

Mobiele diensten

In het eerste kwartaal bedroeg het aantal mobiele toestellen met toegang tot internet meer dan 11,1 miljoen. Het totaal aantal aansluitingen was in het eerste kwartaal van 2014 21,6 miljoen, een daling van meer dan honderdduizend aansluitingen in een jaar.

We zien bij mobiele telefonie dat marktpartijen zonder eigen netwerk in een jaar tijd bijna een kwart meer abonnees hebben gekregen. Die groei  ging vooral ten koste van de prepaid aansluitingen van aanbieders met een eigen netwerk.”, aldus Henk Don, bestuurslid van ACM.

De groei van mobiel datagebruik neemt nog elk kwartaal toe. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2013 is het mobiel datagebruik in het eerste kwartaal van 2014 met meer dan 60 procent toegenomen. Daarentegen werd er 9 procent meer mobiel gebeld en daalde het aantal sms berichten met 26 procent.

Achtergrond

De Telecommonitor bevat opvallende trends uit de marktcijfers over het eerste kwartaal van 2014. Hierin vergelijkt ACM de cijfers van het eerste kwartaal van 2014 met die van dezelfde periode in 2013. De Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband en televisie op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

Zie ook