Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Checklist privacy slimme meter helpt consumenten bewuster te kiezen

De privacy checklist die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag lanceert helpt consumenten bij hun keuze voor energiebesparingsdiensten voor de slimme meter. Eerder dit jaar concludeerde ACM dat de introductie van de slimme meter goed verliep. Wel bleek dat consumenten moeite hebben de juiste afwegingen te maken bij de keuze voor besparingsdiensten wat betreft de bescherming van hun persoonlijke gegevens. Besparingsdiensten geven de consument meer inzicht in zijn energieverbruik.

Met de privacy checklist die ACM vandaag via haar consumentenloket ConsuWijzer lanceert, kunnen consumenten nagaan hoe het bedrijf dat de dienst aanbiedt omgaat met de verzamelde meetgegevens. Anita Vegter, bestuurslid ACM: “Met deze checklist kunnen consumenten bewuster kiezen tussen de verschillende aanbieders en hun producten. Wij hopen ook dat het bedrijven prikkelt hun klanten hierover beter te informeren.”

Introductie slimme meter

Eerder dit jaar concludeerde ACM dat de introductie van de slimme meter goed verliep. De Minister van Economische Zaken heeft onlangs besloten de uitrol te intensiveren. ACM constateerde ook dat consumenten geholpen moeten worden bij hun privacy-afwegingen bij het afnemen van energiebesparingsdiensten voor de slimme meter. Bedrijven mogen namelijk niet zonder de expliciete toestemming van de consument zijn gegevens verzamelen en interpreteren. ACM heeft toegezegd hierin te zullen voorzien en lanceert daartoe vandaag deze checklist op www.ConsuWijzer.nl. De checklist heeft ACM ontwikkeld samen met het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

De slimme meter is een digitale energiemeter die van minuut tot minuut het energieverbruik registreert en gegevens verzamelt die de consument thuis en het energiebedrijf op afstand kunnen uitlezen. Met deze gegevens krijgen consumenten meer inzicht in hun energieverbruik.

Checklist op ConsuWijzer.nl