Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

BritNed ontvangt ontvlechtingscertificaat

Nederland voltooit belangrijk deel van het Derde Energiepakket

Netbeheerder BritNed Development Ltd. heeft  een ontvlechtingscertificaat gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). BritNed heeft aangetoond te voldoen aan de ‘ontvlechtingseisen’. Deze eisen houden in dat de netbeheerder het transport van energie duidelijk scheidt van de productie, levering en handel van energie.

BritNed exploiteert een elektriciteitskabel tussen de Maasvlakte in Nederland en het Isle of Grain in het Verenigd Koninkrijk. Deze elektriciteitskabel tussen beide landen is ongeveer 250 kilometer lang. Door deze elektriciteitskabel kan elektriciteit van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk worden getransporteerd en andersom.

Beter functionerende Europese energiemarkt

Op grond van Europese wetgeving moet ACM alle beheerders van landelijke en grensoverschrijdende netten certificeren. Al eerder ontvingen de landelijke netbeheerders TenneT en GTS hun certificaat, net als interconnector BBL. Nu ook BritNed een certificaat ontvangt, zijn alle Nederlandse beheerders van een landelijk of grensoverschrijdend net gecertificeerd. Hiermee rondt Nederland een belangrijk deel van het Derde Energiepakket af. Het Derde Energiepakket is een verzameling Europese regels die de interne energiemarkt beter willen laten functioneren.

Ontvlechten dient gelijk speelveld

De regels om energietransport te scheiden van de productie, levering en handel van energie komen voort uit de Europese richtlijn 2009/72/EG. Een dergelijke scheiding moet voorkomen dat een netbeheerder één van zijn klanten zou kunnen voortrekken, bijvoorbeeld door andere klanten te weren, door investeringen te doen of juist na te laten, of door commercieel gevoelige informatie niet in gelijke mate te delen of geheim te houden. Het gaat erom dat klanten op een gelijk speelveld met elkaar kunnen concurreren als zij gebruik maken van de infrastructuur van BritNed. BritNed mag daarbij dan geen eigen belang hebben om dit gelijke speelveld te verstoren.

Wat ging vooraf?

In september 2012 heeft BritNed bij ACM een verzoek ingediend om gecertificeerd te worden. In maart 2014 heeft ACM het voorlopige besluit genomen dat BritNed voldoet aan de gestelde eisen. Voordat ACM het besluit definitief kon vaststellen, moest de Europese Commissie haar advies geven. Het advies van de Europese Commissie is positief. Daarom kan het ontvlechtingscertificaat nu definitief verstrekt worden.

Meer in deze zaak