Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete overeenkomst Nozema en Broadcast NT

NMa legt boetes op aan Nozema en Broadcast NT voor  onderlinge afspraken rond de aanbesteding van de door de overheid geveilde commerciële FM-radiofrequenties.

 

De omroepzendernetwerkbedrijven N.V. Gemengd Bedrijf Nederlandsche Omroep-Zender-Maatschappij (hierna: Nozema) en Broadcast Newco Two B.V. (Broadcast NT), de enige partijen die in Nederland via hun zendernetwerken voor landelijke omroepen radio- en tv-signalen over de ether verzenden, hebben een overeenkomst gesloten ten aanzien van de door Holland Media Groep (HMG, nu RTL Nederland) verworven commerciële FM-radiofrequenties. Zij hebben daartoe op 27 mei 2003 een intentieverklaring getekend, een dag nadat de overheid de landelijke commerciële radiofrequenties opnieuw onder de radio-omroepen heeft verdeeld. In lijn met deze verklaring zou Nozema 24 uur lang geen aanbiedingen doen of contracten sluiten met HMG over de door HMG verworven frequentiereeksen. In de 24 uur na de ondertekening van de verklaring heeft Broadcast NT HMG als klant binnengehaald. Als gevolg van de afspraak, die in strijd is met artikel 6 van de Mededingingswet, is de mededinging verstoord en HMG als opdrachtgever benadeeld. Voor deze overtreding is aan partijen een boete opgelegd van tezamen meer dan EUR 1.000.000, waarvan aan Nozema EUR 607.000 en aan Broadcast NT EUR [10% van de jaaromzet van 2004].

Bij de boetetoemeting is onder meer rekening gehouden met de rol van de Nederlandse overheid. De overheid heeft partijen verzocht om de tussen partijen bestaande onderlinge geschillen omtrent het medegebruik van elkaars zendernetwerken op te lossen. Daarnaast heeft de overheid partijen onder druk gezet om ervoor te zorgen dat de opnieuw verdeelde frequentiereeksen meteen in gebruik konden worden genomen. Hoewel beide partijen grote druk hebben ervaren om, ten aanzien van het medegebruik van elkaars zendernetwerken, er met elkaar 'in overleg' uit te komen, rechtvaardigt dit geen overtreding van de Mededingingswet ten aanzien van het aanbieden van omroepzendernetwerkdiensten. De NMa heeft desalniettemin in de rol van de overheid aanleiding gezien om de boetes van partijen met 10% te verlagen.

 

Bijlagen

Boete overeenkomst Nozema en Broadcast NT (PDF - 243.32 KB)