Kruimelpad

ACM wil fusie UPC-Ziggo in Nederland behandelen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat de fusie tussen kabelmaatschappijen UPC en Ziggo het beste in Nederland kan worden behandeld. ACM heeft de Europese Commissie gevraagd de fusieaanvraag door te sturen. Liberty Global, eigenaar van UPC, en Ziggo zijn ondernemingen met een hoge omzet. Daarom moest de aanvraag voor de beoordeling van de fusie bij de Europese Commissie worden ingediend. Die kan de beoordeling laten doen door de lidstaat waar de fusie het meest speelt en het grootste effect heeft op de nationale markt, in dit geval Nederland.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: ‘Naar mijn mening is er alle aanleiding om de fusie in Nederland te beoordelen. We weten het beste wat er in Nederland gebeurt. Wij hebben de kennis over de Nederlandse markt in onze organisatie. ACM beoordeelt fusies én houdt toezicht op de telecommarkten. Daarbij is deze mogelijke fusie een nationale zaak; de kabels liggen in Nederlandse grond en het zijn uitsluitend Nederlandse huishoudens die aangesloten zijn.’ Ook heeft ACM op dit moment een aantal onderzoeken lopen, zoals de marktanalyse telecom, die direct op deze markten betrekking hebben.

Ziggo en UPC zijn verreweg de grootste aanbieders van kabelaansluitingen in Nederland. Ziggo en UPC hebben in Nederland een gezamenlijke omzet van 2,5 miljard  euro. Via de kabel kan een huishouden zowel televisie, internet als telefoon ontvangen. Op al die markten zijn er waarschijnlijk effecten van de fusie merkbaar. In de fusietoets moet worden vastgesteld of de fusie negatieve effecten heeft op de concurrentie en daarmee slecht is voor de consument.

De Europese Commissie heeft tot begin mei de tijd om een besluit te nemen wie de fusie tussen UPC en Ziggo mag beoordelen.

 

Bijlagen

Bijlage bij persbericht verwijzingsverzoek UPC-Ziggo (PDF - 279.48 KB)