Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Scheemda

Centraal staat een besluit waarin een aantal bouwbedrijven zijn beboet wegens overtreding van het kartelverbod: bid rigging = verboden vooroverleg gedurende aanbesteding van één project. Gedurende de bezwaarprocedure heeft de NMa in één sanctierapport 4155 één structuurovertreding vastgesteld terzake van de verboden vooroverleg-structuur in de gehele GWW-deelsector, waartoe het verboden overleg inzake Scheemda ook behoort.

De ondernemingen die inzake Scheemda zijn betrokken, hebben deelgenomen aan de versnelde procedure in de GWW-deelsector (4155) en zijn daarvoor beboet. Omdat het overleg inzake Scheemda deel uitmaakte van de structuur, heeft de d-g NMa, mede in het kader van de schoon schipgedachte, besloten Scheemda in te trekken op grond van deze nieuwe omstandigheid (sanctiebesluit inzake 4155 structuurovertreding).

De bezwaarzaak is niet ontvankelijk verklaard bij gebrek aan procesbelang. Het besluit bevat derhalve twee dicta: (a) integraal (primair) intrekkingsbesluit op grond van nieuwe feiten en omstandigheden (sanctiebesluit terzake van structuurovertreding), waarbij ten overvloede het BAC-advies is bijgevoegd dat geen deel uitmaakt van het besluit op bezwaar. Om te voorkomen dat het BAC-advies een eigen leven gaat leiden is daarbij - voor wat het juridisch waard is- vermeld dat de d-g NMa zich kan vinden in het BAC-advies en de regels inzake terinzagelegging van de stukken in het kader van andere sanctiebesluiten zal verduidelijken. (b) besluit op bezwaar niet ontvankelijkheidsverklaring bij gebrek aan procesbelang.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak