Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Verstrekken van ‘kale’ gegevens door RDW is geen economische activiteit’

Het kosteloos of tegen een geringe vergoeding verstrekken van ‘kale’ gegevens over kentekens door de  RDW is geen economische activiteit. Dit blijkt uit een analyse die de Autoriteit Consument & Markt heeft gemaakt naar aanleiding van vragen van een ondernemer over het verstrekken van gegevens die de RDW beheert.

Als overheidsorganisaties de gegevens echter bewerken of verrijken met andere gegevens is de Wet Markt en Overheid van toepassing. Dan moeten deze organisaties zich houden aan de gedragsregels uit de Wet Markt en Overheid. De Wet Markt en Overheid zorgt voor een eerlijk economisch speelveld tussen overheid en bedrijfsleven.

De RDW registreert gegevens over voertuigen in het Kentekenregister. Dat is een wettelijke taak van de RDW. Deze voertuiggegevens stelt de RDW beschikbaar aan het publiek, onder andere via het internet met  ‘online voertuig informatie’ voor particulieren en voor zakelijke gebruikers. ACM oordeelt dat het verstrekken van deze ‘kale’ gegevens via de ‘online voertuiginformatie’ geen economische activiteit is. Het gaat hier om het toegankelijk maken van publieke informatie. Daarom is de wet Markt en Overheid niet van toepassing.

De Wet Markt en Overheid zorgt ervoor dat overheden die economische activiteiten verrichten, deze economische activiteiten zo uitvoeren dat ze de concurrentie niet verstoren. Het kan dan ook gaan om de verhuur van sporthallen tot het groenonderhoud en het ophalen van bedrijfsafval. Eerlijke concurrentie stimuleert ondernemerschap. Overheden hebben nog tot 1 juli 2014 de tijd om te voldoen aan de gedragsregels die in de wet staan.

Zie ook