Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar boete kartel Fietsfabrikanten

Bij besluit van 21 april 2004 is aan de fietsfabrikanten Accell (als moeder van Batavus en Koga), Gazelle en Giant een boete opgelegd, wegens een overtreding van artikel 6 Mw door het sluiten van een (mededingingsbeperkende) overeenkomst, dan wel onderlinge gedragsafstemming, met betrekking tot hun prijsbeleid.

In het besluit op bezwaar worden de betrokken gedragingen niet meer als overeenkomst, maar nog wel als met artikel 6 Mw strijdige onderling afgestemde feitelijke gedraging gekwalificeerd. Overeenkomstig de sinds 1 mei 2004 op de NMa rustende verplichting krachtens Verordening 1/2003 is in het besluit op bezwaar ook artikel 81 EG toegepast. In het besluit op bezwaar zijn de boetes met 10% verlaagd, daar een bepaalde gedraging in het primaire besluit als onderdeel van de overtreding was aangemerkt, welke gedraging in het rapport niet als zodanig was gekwalificeerd. Aldus hebben partijen zich na het rapport niet kunnen verweren tegen dit punt.

 

Documenten

Besluit op bezwaar boete kartel Fietsfabrikanten (PDF - 156.27 KB)
 

Bijlagen

BAC Advies 1615 (PDF - 6.55 MB) Rapport ombudsman 1615 (PDF - 2.55 MB)