Kruimelpad

Autoriteit Consument & Markt verlaagt vergoeding vermogenskosten Loodswezen

De Autoriteit Consument & Markt halveert het percentage vermogenskosten dat loodsen mogen doorberekenen aan rederijen. Dit percentage gaat in 2014 van 12% naar 6,5%. Dat blijkt uit het besluit over de WACC (weighted average cost of capital) voor het Loodswezen dat ACM vandaag publiceert. Dit percentage gebruikt ACM in november bij het vaststellen van de loodsgeldtarieven voor 2014. Toegepast op de tarieven die rederijen momenteel betalen, zou dit een verlaging van 3,5% betekenen: oftewel 5,5 miljoen euro per jaar.

Zeeschepen zijn verplicht om een loods aan boord te nemen om ze door een Nederlandse zeehaven te navigeren. Er is maar één aanbieder van deze dienst, namelijk het Loodswezen. ACM bepaalt daarom de tarieven die de loodsen mogen rekenen om te hoge tarieven voor rederijen te voorkomen.

Stimuleren efficiëntie

Voor vaststelling van de WACC gaat ACM uit van een efficiënt gefinancierd Loodswezen met een redelijk rendement. Op deze wijze stimuleert ACM een efficiënte werkwijze van de loodsen omdat zij verder geen concurrentie ondervinden. Voor de hoogte van de WACC zijn met name de risico’s van de loodsen en de rentestand bepalend. De verlaging ten opzichte van de vorige vaststelling (uit 2008) komt met name doordat ACM niet alleen naar bedrijven uit de maritieme sector heeft gekeken om het risico te bepalen, maar ook naar gereguleerde sectoren als energie en water. Daarnaast valt de WACC lager uit vanwege de lage rentestand.