Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete misbruik machtspositie Interpay

De NMa heeft Interpay een boete opgelegd voor het berekenen van excessieve tarieven voor de levering van netwerkdiensten voor pintransacties. Dit zijn de tarieven die detailhandelaren per pintransactie aan Interpay betalen. Daarnaast beboet de NMa de acht banken die Interpay hebben opgericht. De banken hebben Interpay zodanig ingericht dat Interpay de enige aanbieder is van netwerkdiensten voor pinbetalingen. De banken hebben onderlinge concurrentie wat betreft de verkoop van deze diensten daarmee uitgeschakeld.

In het besluit stelt de NMa vast, dat Interpay een economische machtspositie heeft op de markt van netwerkdiensten voor pintransacties in Nederland. Naar het oordeel van de NMa heeft Interpay misbruik gemaakt van haar machtspositie door te hoge tarieven te rekenen. Hoewel Interpay haar tarieven de afgelopen jaren heeft verlaagd, zijn de tarieven gezien de aan de netwerkdiensten gerelateerde kosten volgens de NMa nog steeds te hoog. Door de verkoop van netwerkdiensten te beperken tot één centraal verkoopkantoor, te weten Interpay, hebben de banken in de periode 1 januari 1998 tot 1 maart 2004 de mogelijkheid om zelf deze diensten in onderlinge concurrentie te leveren, uitgesloten.

 

Bijlagen

Besluiten inzake boete en/of last onder dwangsom in zaak 2910 (PDF - 1.03 MB) Besluit op bezwaar inzake sanctiebesluiten in zaak 2910 (PDF - 181.29 KB) BAC Advies in zaak 2910, behorend bij het besluit op bezwaar (PDF - 1.34 MB)